Centered riding

Centered riding – in balans met je paard:

Centered riding betekend rijden vanuit je midden, echt rijden vanuit je zit. Het leert je om bewust gebruik te maken van je zit en tot een optimale balans te komen.
Het hebben van een juiste zit is van cruciaal belang tijdens het trainen van je paard. Als de ruiter niet in balans zit, hoe kunnen we de van ons paard verlangen dat het netjes en in balans gaat lopen?

De methode is ontwikkeld door de (inmiddels overleden) Sally Swift. Het centered riding heb ik volledig geïntegreerd in mijn (rij)lessen. Het is echter ook mogelijk om lessen te krijgen die puur gericht zijn op het centered riding.

Doel van Centered Riding

Het rijden vanuit je middelpunt zorgt er volgens Centered Riding voor dat je in harmonie en op een natuurlijke manier samen kunt werken met je paard. Het streven van Centered Riding is om te rijden met zo min mogelijk spanning, zo min mogelijk inspanning en zonder je paard te hinderen. Tijdens het Centered Riding leer je met minimale spierspanning het maximale uit je houding te halen.

Basisprincipes van Centered Riding

Centered riding heeft een aantal basisprincipes:

Zachte ogen
Met zachte ogen heb je een groot blikveld. Een strakke concentratie op het paard, de ‘harde’ ogen, veroorzaakt spanning en inspanning. Dit hindert het paard. Een ruimere blik zorgt ervoor dat je het te rijden figuur voor je kunt zien. Zo weten jij en je paard waar je heen wilt. Het resultaat van rijden met zachte ogen is een verhoogd bewustzijn van je eigen lichaam en van je paard, minder spanning tijdens het rijden en een gemakkelijkere voorwaartse beweging.

Ademhaling
Met een goede, diepe ademhaling komt je zwaartepunt lager te liggen en kan de energie ongehinderd door je lichaam stromen. Hierdoor beweeg je soepeler en blokkeer je je paard niet. Wanneer je je adem inhoudt, bijvoorbeeld onbewust of wanneer je iets spannend vindt, creëer je spanning in je paard. Wanneer je je ademhaling onder controle heb kun je deze gebruiken om je paard harder of zachter te laten lopen of terug te komen in gang. Hulpen worden efficiënter en onzichtbaar, en je paard wordt rustiger.

Centreren
Het centrale punt van ons lichaam bevindt zich volgens Centered Riding net onder de navel. Al onze bewegingen hebben dat uitgangspunt. Wanneer je je bewust bent van je centrale punt en alle bewegingen vanuit dat punt laat komen, wordt je zit dieper, rustiger en stabieler. Balans en controle worden makkelijker. Ook kan je energie makkelijker door je lichaam stromen en blokkeer je niet meer, waardoor je je paard ook minder hindert.

Bouwstenen voor een goede zit
Dit zijn de delen van je lijf die je goed boven elkaar moet stapelen, namelijk je schouder, heup en hiel. Je moet als het ware een loodlijn kunnen trekken vanuit je voeten door je heup, midden, schouder en oor.