Jonge paarden traject

Wil jij je jonge paard graag een brede en gedegen basis mee geven?
Ben jij ook geen voorstander van het ‘in 6 weken beleren’?
Wil je graag een goede band opbouwen met je paard?
Wil je graag leren hoe je optimaal met elkaar kunt communiceren?
Ben je op zoek naar een paardvriendelijke en rustige manier van beleren?
Wil jij graag een actieve rol bij het beleren van je paard?
En wil je dat je paard op zijn eigen stal/locatie kan blijven staan?

Maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Wellicht is het jonge paardentraject dan iets voor jullie.

Waar bestaat het jonge paardentraject uit?

Na een kennismakingsgesprek zullen we starten met een uitgebreide basis vanaf de grond. Dit grondwerk bestaat uit een aantal, logisch op elkaar volgende, stappen.

Het grondwerk gaan we onderverdelen in:

 • Loswerken:
  Bij het loswerken loopt je paard los om je heen in een afgezette ruimte.
  Hier gaan we de eerste basis voor de communicatie neerleggen.
  Als eigenaar ga je leren hoe je de lichaamstaal van je paard moet lezen en hoe je hier met je eigen lichaamstaal op kunt inspelen. Je gaat leren communiceren door gebruik van je houding en positie ten opzichte van je paard.
  We zullen werken in de 3 (basis) gangen en gaan leren hoe je binnen deze gangen kunt schakelen, dit is een belangrijke voorloper voor het werk in de dubbele lange lijnen.
 • Grondwerk:
  Bij het grondwerk gaan we de basis neerleggen voor het leiden, volgen, achterwaarts en wijken voor druk. Ook gaan we een begin maken met het werken op de cirkel. Dit is een belangrijke grondlegger voor het werken aan de dubbele lange lijnen en het longeren.
  Ook zullen we hier een start maken met desensibilisatie en het paard bekend maken met veelvoorkomende ‘enge dingen’ (denk aan paraplu’s onderweg).
 • Dubbele lange lijnen/werken aan de hand:
  In de dubbele lange lijnen gaan we werken aan een rij-typische balans. We gaan werken aan balans, rechtrichten en het sterker maken van je paard.
  Optioneel kunnen we hierna verder gaan met het werken aan de hand, waarbij we het paard nog meer in balans brengen, sterker maken en voorbereiden op het dragen van de ruiter.
 • Zadel- en ruitermak maken:
  Binnen voorgaande trainingsonderdelen gaan we ook het zadel/hoofdstel introduceren. Op deze manier kan het paard in een vertrouwde setting wennen aan nieuwe dingen. Het is bijvoorbeeld heel fijn als je paard tijdens het loswerken al kan wennen aan het hoofdstel/bit zonder dat wij daar aan hoeven te zitten.
 • Bij het grondwerk zullen we het ruitergewicht voor de eerste keer toevoegen. Ook dit zullen we weer in kleine stapjes uitbouwen tot het uiteindelijk zitten op je paard. We richten ons nu vooral op het op- en afstappen, zitten, voorwaarts en achterwaarts.
 • Beleren:
  Ik ben van mening dat het daadwerkelijke beleren een stap is die na het ruitermak maken komt. Onder beleren versta ik het bekend maken met alle ruiterhulpen en het paard daadwerkelijk gaan trainen onder het zadel.
 • Door de uitgebreide basis van het grondwerk, is het paard met de meeste hulpen vanaf de grond al bekend. We gaan nu deze hulpen koppelen aan de hulpen die de ruiter geeft. De persoon op de grond zal steeds meer naar de achtergrond gaan zodat de ruiter uiteindelijk zelfstandig rijdt.
 • We zullen werken in alle (basis)gangen van het paard en we zullen steeds een stapje toevoegen zodat het voor paard en ruiter uitdagend blijft.
 • Wat kun je verwachten?

  • Deskundige en ervaren begeleiding
  • Wekelijks een uur of een half uur les
  • De optie dat ik je paard naast de les op een andere dag zelf train
  • Voldoende handvatten om tussen de lessen door zelf verder te werken
  • Een rustige en logische opbouw in het beleren van je paard
  • En goede en gedegen basis waar je altijd profijt van zult hebben

  Voor wie is het jonge paardentraject geschikt?
  Het jonge paarden traject is geschikt voor iedereen die zijn onbeleerde paard een brede en gedegen basis mee wil geven en het daarnaast belangrijk vindt dat dit in alle rust gebeurd.

  Meer informatie/tarieven?
  Wil je graag meer informatie over het jongen paard, meer weten over de tarieven of vrijblijvend een afspraak maken?
  Neem dan contact op via info@holistischtrainer.nl of maak gebruik van het contactformulier op de website.