Natural horsemanship

De basis van mijn natural horsemanship lessen ligt bij het freestyle systeem van Emiel Voest. Daarnaast heb ik uit diverse stromingen dingen gehaald en die pas ik ook toe tijdens mijn lessen.

Het freestyle systeem is gebaseerd op het natuurlijke kudde gedrag van het paard. Wij als mens zijn een volkomen ander wezen dan het paard. Door ons te verdiepen in het kuddegedrag en daar zo dichtbij mogelijk te gaan staan, kunnen we de paarden vertellen wat onze verwachtingen zijn. Op deze manier kunnen we veel frustratie voorkomen en de basis leggen voor een prettige samenwerking.

Het freestyle systeem is opgebouwd in 3 verschillende trainingsvormen:

– loswerken:

Bij het loswerken werk je samen met het paard in een afgesloten ruimte van ca 17 bij 17 vierkante meter. In deze ruimte ga je op zoek naar de controle over de richting en snelheid bij je paard.

Hier begint de eerste de training van bijvoorbeeld de jonge paarden en maak je ze bekend met de hulpgeving. Deze hulpen zullen in alle trainingsvormen weer terug komen en zo vind er een logische opbouw plaats.

IMG_9573

– grondwerk:

Bij het grondwerk werk je samen met je paard in een afgesloten ruimte. Je paard draagt hierbij een freestylehalster met daaraan een leadrope van ca 4,5 meter. Hier gaan we verder met de controle richting en snelheid, maar dan meer toegespitst op specifieke oefeningen. We gaan verder met het wijken voor druk en bereiden het paard voor op het werk in de dubbele lange lijnen en daarmee op het rijden.

 

– dubbele lange lijnen:
De derde trainingsvorm is de dubbele lange lijnen. Hierin komen de voorgaande 2 onderdelen samen en na de gewenningsfase, gaan we gericht trainen richting het rijden.

Voor de jonge paarden is dit een goede voorbereiding op het sturen en leert het paard zonder ruitergewicht alvast in balans lopen.

Daarmee is dit ook een goed trainingsonderdeel voor paarden die (tijdelijk) niet gereden kunnen worden ivm een blessure.